.

ΠΟΥ χρωστάμε ΠΩΣ χρωστάμε ΠΟΣΑ χρωστάμε
ΠΟΙΟΙ έφαγαν ΠΩΣ έφαγαν ΠΟΣΑ έφαγαν

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Ένα σχόλιο, μιά ανάρτηση! 3ο

Γ ΜΕΡΟΣ Εγγυημένες τιμές απορρόφησης

Η μείωση της εγγυημένης τιμής απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά αποφασίστηκε για να περιοριστεί το έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι τιμές αυτές (feed in tariff) ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, παρά τις μειώσεις που μεσολάβησαν, ενώ ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω ωρίμανσης της τεχνολογίας. Οι μειώσεις αφορούν τις νεοεισερχόμενες μονάδες, δεν έχουν δηλαδή αναδρομική ισχύ και δεν αφορούν τις ήδη λειτουργούσες.

Οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά φθάνουν μέχρι 46% (οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στα φ/β που εγκαθίστανται στις στέγες) και, όπως προέβλεπε ήδη η νομοθεσία, οι τιμές θα βαίνουν μειούμενες τα επόμενα χρόνια. Για την τρέχουσα περίοδο (Αύγουστος 2012), οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Για μονάδες ισχύος πάνω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 271,64).
Για μονάδες κάτω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα και για μονάδες ανεξαρτήτως ισχύος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα δηλαδή στα νησιά, 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 305,6).
Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η τιμή πέφτει στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 470,25.
ΕΡΤ για τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Τα έσοδα από την παρακράτηση αυτή εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Σε σημείο κατάρρευσης»

Το ΥΠΕΚΑ στη σχετική ανακοίνωση αφήνει αιχμές για χρόνια προβλήματα και εσφαλμένο σχεδιασμό, επισημαίνοντας:

«Οι στρεβλώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι κακοί υπολογισμοί, η σημαντική απόκλιση των πραγματικών μεγεθών και των εκτιμήσεων των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ, οι οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power, που παραμένουν σε δεσμευμένους λογαριασμούς και οι καθυστερήσεις χρόνων, έφτασαν σε σημείο κατάρρευσης την αγορά ενέργειας, που θα προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία της χώρας. Αρχικοί υπολογισμοί για τη διάσωση της αγοράς οδηγούσαν σε υπέρογκες επιβαρύνσεις των απλών καταναλωτών, οι οποίοι θα καλούνταν για ακόμη μια φορά να σώσουν την κατάσταση με κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος».

6 σχόλια:

 1. Φίλε Σταύρο,
  θα ήθελα να σου πω δυο πράγματα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το μαύρο μας το χάλι.
  Η Ελλάδα έχει το θλιβερό ρεκόρ να ΜΗΝ έχει ενιαίο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά να είναι συνδεδεμένη με την Ιταλία!
  Γιατί το λέω αυτό;
  Γιατί η Μυτιλήνη ή η Κρήτη, δεν μπορούν να πάρουν φθηνή ενέργεια από λιγνίτη, αλλά καίνε πετρέλαιο, με βαπορίσιες μηχανές, και το κόστος το τρώμε εμείς, αφού η τιμή που ξέρουμε είναι η μέση!
  Αν γινόταν σε ενιαίο δίκτυο, μια ισσόροπη εγκατάσταση ανεμογεννητριών,με μεγάλη διασπορά, πάντα κάπου φυσάει, θα συμπληρώνονταν τα επιπλέον φορτία του δικτύου, και όλα καλά!
  Την πρώτη ανεμογεννήτρια στην Ελλάδα την έβαλε το 1987 η ΔΕΗ στην Σίφνο, αν θυμάμαι καλά την τοποθεσία.
  Μετά όμως κατάλαβε ότι οι ανεμογεννήτριες θα έκλειναν τα ατμοηλεκτρικά και πως θα δικαιολογούσαν 16.500 άτομα προσωπικό, όταν η Πορτογαλέζικια ΔΕΗ παράγει το ίδιο ρεύμα με 8.000 άτομα;
  Το σκέφτηκαν λοιπόν και το έριξαν στα φωτοβολταϊκά, τα οποία δεν μπορούν να προσφέρουν την ίδια ποσότητα ρεύματος (KWh/ ανά εγκατεστημένο ΚW ισχύος), οπότε τα καζάνια μένουν, και όλοι ευχαριστημένοι. Γιατί;
  ΓΙΑΤΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΗ Ή ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ (σου θυμίζω Μεγαλόπολη, εξαγγελία GAP για Πτολεμαΐδα κλπ).
  Οπότε όπως καταλαβαίνεις, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Βάλανε και κάτι ταλαίπωρους στην πλειοψηφία ιδιώτες, για ξεκάρφωμα, οι οποίοι δανείστηκαν για να τα φτιάξουν και τώρα θα μπαίνουνε και μέσα, και από 'δω παν κι άλλοι.
  Για να καταλάβουν όλοι δε, σου λέω ότι το δίκτυο δεν είναι της ΔΕΗ, είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ. Ο διαχειριστής κανονίζει ποιος θα μπει και πρέπει να μαζέψει τα λεφτά και να διανέμει σε κάθε παραγωγό το ποσό που του αντιστοιχεί. Με ποιο δικαίωμα η ΔΕΗ, σε δικούς της φακέλους, μοιράζει λογαριασμούς και τους εισπράττει κιόλας;
  Πότε αποδίδει στους άλλους τα ποσά, γιατί οι ιδιώτες με φωτοβολταϊκά είναι απλήρωτοι από τον Γενάρη;
  Θα ελέξγει κανείς την κίνηση του χρήματος;
  Οι θυγατρικές της ΔΕΗ είναι κι αυτές απλήρωτες;
  Πόσα έφαγαν οι "κολητοί" για αδειοδοτήσεις κλπ;
  Πόσα έβγαλαν από τις εγκαταστάσεις;
  Για όλα φταίει ο νεοέλληνας, που σαν κορόιδο πιστεύει ότι του λένε.
  Τρόμαξα να σταματήσω ξάδελφο να μην μπλεχτεί και ευτυχώς έφτασε ως την άδεια και έκανε πίσω.
  Οι άλλοι, όσοι έχουν δάνειο, είναι τελειωμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαίρετος!
   Στο μόνο το οποίο θα διαφωνήσω είναι στο ό,τι όσο πιό πολλές ανεμογεννήτριες βάζουμε, τόσο μεγαλύτρη περιοδικότητα έχουμε και κατά προέκταση αποσυντονισμό και αποδιοργάνωση του Συστήματος.
   Όσες και να είναι οι ανεμογ@μήτριες, "δεν κρατάνε στροφές"!
   Ευχαριστώ πάντως για τα σχόλια!!!
   Σταύρος

   Διαγραφή
 2. Tα αιολικά υποκαθιστούν το 4% (άντε 5%) του καυσίμου που αντιστοιχεί στα μεγαβάτ τους. Κοινώς τίποτα. Μια μεγάλη και πανάκριβη μάυρη τρύπα. καρατσεκαρισμένο, και τεκμηριωμένο, όχι μόνο από μικρά νησάκια όπως τα Φάλκλαντς, αλλά από Ολλανδία και από αλλού. 4%. Το συμβατικό ρεύμα πρέπει να κάνει 800 την μεγαβατώρα για να είναι κανείς σοβαρός με τα αιολικά. Και όσο πιο πολλά βάζεις, τόσο χειρότερα, μέχρι που καταρέει το δίκτυο. Οι διασυνδέσεις χρειάζονται, αλλά θα τις εκεμταλλευτούν οι ΑΠΕτεώνες. Είναι ΠΟΛΥ φθηνότερο να καί η Χίος εσάνς λεβάντας, από το να διασυνδεθεί και να περιμένεις ρεύμα από αιολικά. ΟΛΑ τα αιολικά της Ελλάδας, 1700 μεγαβάτ, κόστος 3 δις! δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα ασανερ, αν δεν φυσάει. Θα μου πεις, "εφεδρείες". Και όταν φυσάει, τι τι κάνεις τις εφεδρείες? ΜΟΝΟ εσύ γμσταυρε μπορείς να πεις τι τι κάνεις τις εφεδρείες, και είναι πανάκριβο. ΑΠΑΤΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ archaeopteryx, είμαι ο ανώνυμος 16 Αυγούστου 2012 3:45 π.μ.
   Αυτά τα σωστά που αναφέρεις οφείλονται, κατά την γνώμη μου, στο ότι ο συγκεκριμένος τύπος ανεμογεννήτριας που χρησιμοποιείται (οριζόντιου άξονα) είναι ουσιαστικά ο ίδιος τεχνολογικά από όταν πρωτοκατασκευάστηκε. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν ήταν για να μην χαλάνε, για να μην έχουν κόστος επισκευών και συντήρησης.
   Αν ψάξεις λίγο στο διαδύκτυο, θα δεις ότι κυκλοφορούν πολλές νέες, μικρές ανεμογεννήτριες, κατακόρυφου άξονα, οι οποίες έχουν καλύτερη απόδοση.
   Ο λόγος που κρατά τα θηρία σε λειτουργία και παραγωγή, είναι ότι είναι θαυμάσιες μηχανές αλέσματος επιδοτήσεων!
   Δες πόσο κάνει να αγοραστεί ένας ηλεκτροκινητήρας 500 KW, για να καταλάβεις ότι είναι υπερκοστολογημένες, διατηρώντας έτσι την ανάγκη επιδότησης, και βέβαια, η πολιτική αυτή ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΙ τους μικρούς ιδιώτες από το να παράγουν δικό τους ρεύμα, αφήνοντας ανοικτό πεδίο δράσης για μεγαλοεργολάβους και "επενδυτές".
   Και βέβαια, όλοι ξέρουμε ποιος πληρώνει τις πειδοτήσεις...

   Διαγραφή
  2. ...μηχανές αλέσματος επιδοτήσεων...

   Αν δεν το κατάλαβες, ο ορισμός αυτός τον οποίο έδωσες, θα "γράψει"!!!

   Διαγραφή
 3. Υπάρχει και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ του Ηλία Ευθυμιόπουλου, πίσω από το οποίο καμουφλάρονται οι σημερινοί διευθυντές της ΔΕΗ ΑΕ που ετοιμάζονται να ορμίσουν στα λεφτά του EΣΠΑ που προρίζονται για τα ευφυή ηλεκτρικά δίκτυα (smart grids).

  Ηλίας Ευθυμιόπουλος
  Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος σπούδασε φυσικές επιστήμες. Το 1981 εκδίδει μαζί με άλλους το περιοδικό Νέα Οικολογία. Το 1990 γίνεται ο πρώτος διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα, θέση που διατήρησε μέχρι το 1999. Διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (2000-2001). Από το 1998 διευθύνει το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) και το «Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο». Σήμερα είναι διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και συντονιστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ. Αρθρογραφεί στα Νέα και έχει συγγράψει βιβλία και κείμενα δοκιμιακού χαρακτήρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Βρίστε ελεύθερα! Το πολύ-πολύ αν μου σπάτε τ' αρχίδια, να σας διαγράψω το σχόλιο.