.

ΠΟΥ χρωστάμε ΠΩΣ χρωστάμε ΠΟΣΑ χρωστάμε
ΠΟΙΟΙ έφαγαν ΠΩΣ έφαγαν ΠΟΣΑ έφαγαν

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Ερωτήσεις προς ΠΡΑΣΙΝΑΛΟΓΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ!!!Ερωτήσεις που (δεν) ζητούν απάντηση
 
Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, 
ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;

Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.
Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:
-Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.
-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.
-ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.
Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.
Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:
Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;
Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα;
Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:
α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!
β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!
Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς; 
Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;
Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;
Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;
Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;
Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;
Ολόκληρος ο κατάλογος με τα χρέη παγκοσμίως βρίσκεται εδώ: 
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

12 σχόλια:

 1. Γ@μώΣταυρε!!! Γάμισες πάλι!!! Πολύ καλή η ανάρτηση Έλληνα!!! Πραγματικά ένα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εύλογο το ερώτημα, και έχει σχέση "οικονομικά" με την δυνατότητα να έχουμε ΑΕΠ, να παραγουμε. Εμείς από το 1981 "αναδιανέμουμε". Αρχικά τα λεφτά των "πλουσίων" αλλά βασικά τα δανεικά. Αυτό είναι το έγκλημα του Αντρέα. Με την δικαιολογημένη θεωρία να "μεγαλώσει την μεσαία τάξη" δανείστηκε για παροχές, που όμως χωρίς παιδεία, δεν είχαν διατηρήσιμο αντίκτυπο, πέρα από σοσιαλιστικές απαιτήσεις. Ξέφυγε δηλαδή από το "έναυσμα" και το έκανε τρόπο ζωής. Και με υποβάθμιση της παιδείας. Τα παιδιά που ήταν 5 και 10 χρονών το 81, είναι σήμερα η παραγωγική τάξη. ΔΕΝ φταίνε οι 40ρηδες, η παιδεία τους φταίει. Και που'σαι ακόμα. Τα αντίστοιχα παιδιά Φινλανδών, Δανών Γερμανών και Αγγλων δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

  Και γίνεται χειρότερη η απάντηση στο ερώτημά σου. Από το 1981 επιδοτούμαστε από τα διάφορα πακετα, στην ουσία για να μην παράγουμε και να καταστρέψουμε την αυτάρκειά μας. Και επειδή τα πακέτα ήταν η μόνη παροχή που δεν ήταν δάνειο, τα παρακαλούσαμε. Ρώτα κανέναν 60άρη. Η επαρχία ζούσε, κουτσά στραβά, και η χωρα είχε παραγωγή.

  Αυτό ξέφυγε εντελώς το 1990 που ενώθηκαν οι Γερμανίες.

  Σήμερα είμαστε failed state (τον όρο τον σκαρφίτηκε ο @Ορέστιος)

  Δεν έχει σημασία καν η σχέση χρέους προς ΑΕΠ. λέω ότι το 350 δεν στεέκι με το ΑΕΠ μας. Ποιό ΑΕΠ μας; Οι καφετέριες και οι αργόσχολοι του κάθε Κρατικοκομματικού προγράμματος μετράνε στο ΑΕΠ. Με μηδενική ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ προσδοκία για απόδοση.

  Το πρόβλημα δεν είναι πόσα χρωστάμε, είναι πόσα χρωστάμε χωρίς να έχουμε ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ να παράγουμε, και ότι είχαμε το διαλύσαμε. Και τον τουρισμό. Η Αμερική χρωστάει, αλλά η Αμερική ταϊζει τον κόσμο σιτάρι (άσε τα Β-2). Το πρόβλημά της είναι ότι είναι καλομαθημένοι, αλλά ξέρουν και να σφίγκονται. Η Γερμανία χρωστάει, αλλά μας έχει καρυδωμένους και πουλάει από καθρεφτάκια μεχρι ρελέδες για το κουτί της ΔΕΗ.

  Τέτοιες καταστάσεις δεν έχουν καλά ξεμπερδέμματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αρχαίε έχεις δίκιο και σε ευχαριστώ που με "επιβραβεύεις" για τον μπινελίκι που έχω χώσει στον Αντρέα για την Κοινωνία των επιδοτήσεων και κρατικών παροχών που δημιούργησε.
  Έχω σκοπό να ανεβάσω κι μια μελέτη του κ. Δ. Καζάζη για το πόσα τελικά χρωστάμε κι αν στο τέλος, τα έχουμε ξεχρεώσει!
  Άσχετο.
  Ψάχνοντας για κάποια ρελέ διαφυγής υψηλού αμπεράζ στην AEG έμαθα ότι έχει αγοράσει το Αγγλικό Millennium Dome και το ονομάζει O2 arena!!!
  Γιατί τους βομβάρδίζαν και δεν τους αγόραζαν;!

  Ανώνυμε, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ούτε μιλημένα να τα είχαμε.
  Την ευλογία μου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χαιρε γαμοσταυρε και αρχαιε,μας ανοιγετε τα ματια με τις ευστοχες αναλυσεις.Η διαφορα με τα αλλα blog ειναι οτι δεν διαβαζουμε 300 γνωμες απο αντιστοιχους αναγνωστες,χαρακτηριστικο της γαμημενης κωλοδημοκρατιας,ετσι που την καταντησανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σταύρο δες κι αυτό και γράψε κάτι για τη "δημοκρατία" στην οποία ζούμε.

  http://www.antinews.gr/2011/02/07/84362/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ρε γαμώσταυρε μας έχεις σπάσει τ΄αρχίδια με την μουσική που βάζεις! η κλείστην η βάλτην στον κώλο σου να μην ακούγετα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. SAKIS διάβασε πάλι την ατάκα του Dirty Harry, 7 αναρτήσεις πιό πριν.
  Όπως και την ίδια την ανάρτηση.
  Αν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, είναι γιατί σκεφτόμασταν με την ..."όπισθεν"!!!

  TED Ο Keith Moon ντράμερ των The WHO, όταν κάποιος Διευθυντής ξενοδοχείου το παραπονέθηκε ότι έκανε θόρυβο μέσα στην νύχτα με τα ντραμ, ΑΝΑΤΙΝΑΞΕ μια πόρτα μαζί με τον γύρω τοίχο και είπε του Διευθυντή τότε: "αυτός είναι θόρυβος"!!!
  Επειδή λοιπόν, μου και μας, έχουνε ζαλίσει τους όρχεις με την "χούντα" του Παπαδόπουλου, ας δούνε μία πραγματική μπας και καταλάβουν στο τομάρι τους την διαφορά.
  Το σύνθημα επί ΠΑπαδόπουλου ήταν "ΕΡΓΑΤΙΑ-ΑΓΡΟΤΙΑ, Παπαδόπουλος ξανά".
  Δυστυχώς ο Παπαδόπουλος δεν μοίραζε επιδοτήσεις και έτσι πέθανε ξεχασμένος και στην ΨΑΘΑ!
  Όταν οι αγρότες λάμβαναν τις Πρασινάλογες επιδοτήσεις και ξεπούλαγαν την ψήφο των, ξέχασαν να διαβάσουν τα ψιλά γράμματα.
  Που σε πονεί και που σε σφάζει τώρα!
  Και όταν και αν αγοράσει (λέμε τώρα γιατί αλλού θα γίνει το ξεπούλημα), ο Πρασινοσκώληκας Σάλας την ΑΤΕ τότε να δεις τι θα πάθουν οι αγρότες!!!
  Χε! Χε!
  Θα σου κάνω την χάρη όμως να αναφερθώ επί του θέματος και θα ξεδιπλώσω την "ευφράδειά μου"!!!
  Χε! Χε! ξανά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πας κάτω-κάτω και την κλείνεις από το play.
  Αλλιώς κάνε υπομονή και θα αυξήσω το ρεπερτόριο!!!
  Όσο για το που να την βάλω ...χρώστα χάρη στην mulata!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εισαι Ν.Αμερικη μωρη κουφαλα γαμοσταυρε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μπαρκαρα παλιοτερα.Ακομα ταξιδευω αλλα οχι με βαπορια.Καλα ταξιδια ρε φιλε,προσεχε τα σκουλαμεντα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Έϊτζ κι αλλιώς από κάτι θα πεθάνουμε!!!
  Προσέχω με διπλό και χωρίς ...ακρότητες!
  Επιθεωρήσεις και μικροεπισκευές εν πλω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Βρίστε ελεύθερα! Το πολύ-πολύ αν μου σπάτε τ' αρχίδια, να σας διαγράψω το σχόλιο.